Графік роботи:
Пн-пт з 10:00 до 18:00
Сб - вихідний
Нд - вихідний

Мисливський ніж Самсонова (також кинджал Самсонова, ведмежий ніж Самсонова, ведмежий кинджал Самсонова) - надміцний мисливський ніж, який виготовлявся кустарним чином тульським майстром Єгором Петровичем Самсоновим з 70-х років XIX століття до 1930 року. Ножі, виготовлені Самсоновим, відрізнялися високою надійністю та міцністю та користувалися популярністю. Зовнішній вигляд ножа Самсонова розробив мисливець Михайло Володимирович Андрієвський, егермейстер Високого двору (великого князя Миколи Миколайовича молодшого. Ножі Самсонова виготовлялися з «англійських каретних ресор» — такої ж сталі. Технологічний процес виготовлення ножа не представляє нічого істотно нового. Секретом Самова є відпустки клинка. При відпустці потрібне точне дотримання температурного режиму, і зміна температури навіть на кілька градусів призводить до значної зміни фізичних якостей ножа, оскільки ніяких приладів у Самсонова не було, то температуру він визначав за кольором світіння розжареного металу.

Ніж Самсонова ведмежий

«Ресорна сталь відпалювалася в ковальському горні, куди завантажувалося березове або дубове вугілля. Повітря подавалося за допомогою ручного рожарювання. Потім розжарені листи прямували на ковадлі. З них ручним слюсарним способом заготовлялися клинки. Після цього всі деталі піддавалися цементації, регенерації, загартуванню, відпусткам та старінню. У довгасту канавку, зроблену в куті горна, що горить, закладалися заготівлі клинків. Зверху і знизу вони засипалися карбюризатором та деревним вугіллям. Все це нагрівалося до 900-925 градусів і витримувалося протягом 4-5 годин з розрахунку, що в 1:00 проникнення вуглецю в деталь відбувається на глибину 0,1 мм. Після охолодження заготівлі нагрівалися до 900 градусів, але вже без карбюризатора. Протягом 3-х годин відбувалася регенерація зерна, що цементується, тобто рівномірний розподіл вуглецю по всій поверхні деталі. Потім кожна з них поринала у ванну з маслом. Наполовину заготівлі, що остигли, витримувалися на повітрі до появи синього кольору, тобто до температури відпустки в 300—325 градусів. Потім їх знову занурювали у ванну з маслом, де вони охолоджувалися, і відразу ж їх знову розігрівали до температури 150-175 градусів, витримуючи в такому режимі протягом 12 годин. Після охолодження всі деталі витиралися ганчір'ям і піддавалися остаточній механічній обробці. Ріжучі грані мисливського ножа припадали на оселок».

 

Написати відгук

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре

Ніж Самсонова ведмежий

  • Модель: Nizh Samsonova Vedmezhiy
  • Наявність: Є в наявності
  • 83600.00 грн.



  Buy in one click

Нож Самсонова медвежий